Bij ons schilder- en onderhoudsbedrijf staan geen directeuren aan het roer. Wij geloven namelijk niet in hiërarchie. Wim Hillenbrink: ‘We voelen ons allemaal collega’s. De betrokkenheid bij het werk en bij elkaar is groot. Daar hoort ook bij dat we mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan een kans geven.’

Belangrijkste innovatie
Bij Manders Totaal heerst een bedrijfscultuur waarin iedereen gelijk is en waar plek is voor iedereen.

Geen vooroordelen
‘Veel organisaties laten zich leiden door vooroordelen. Ik probeer dat juist niet te doen. Daarom bied ik bijvoorbeeld iedereen die wil werken, een kans in ons bedrijf. Langdurig werklozen, statushouders, mensen met een handicap, voortijdig schoolverlaters: ben je gemotiveerd, dan ben je welkom. Mijn insteek is niet ‘Dat wordt toch niks’, maar ‘Laten we het proberen’. Soms loopt het op niets uit. Maar veruit de meeste mensen die hier een kans kregen, hebben zich ontpopt tot waardevolle krachten.’

Gezien en gewaardeerd
‘In naam ben ik de directeur, maar zo voel ik me niet. Bij Manders Totaal zijn we allemaal collega’s. Dat zorgt voor een fijne sfeer, waarbinnen iedereen gezien en gewaardeerd wordt. Het zorgt er ook voor dat medewerkers meedenken over de beste aanpak, over oplossingen. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het proces en het eindresultaat. Weet je wat het is: als je mensen betrekt bij het werk en het bedrijf, wordt het bedrijf van iedereen. Iedereen gáát ervoor.’

Ei kwijt
‘Míjn generatie is opgegroeid met het idee dat je zoveel mogelijk geld moet verdienen. Ik ben daarvan teruggekomen; geluk en voldoening zijn veel belangrijker dan geld of status. Ik zie dat ook terug bij onze jonge medewerkers. De twintigers van nu hechten niet zo aan een dikke auto of een hoog salaris. Zij willen vooral een baan waarin ze hun ei kwijt kunnen en zichzelf kunnen ontwikkelen. Werkgevers zouden daar veel meer op moeten inspelen.’

Meer weten?

Wil je meer informatie over Brabants Besten? Kijk op www.brabantsbesten.nl.